Новий рекорд ЦНТУ у співпраці із «Федерацією обмінів Франція-Україна»

Минулого тижня дев’ятеро студентів ЦНТУ пройшли підсумкову співбесіду для участі у стажуваннях 2021 року за програмами «Федерації обмінів Франція-Україна». По-перше, дев’ять – найбільша кількість студентів нашого навчального закладу, що пройшли відбір на стажування «ФОФУ» в межах одного сезону. По-друге, за цим показником ЦНТУ випередив усі інші українські ЗВО, які співпрацюють із «ФОФУ».

Як повідомлялось раніше, з пандемічних причин літні стажування минулого календарного року було перенесено на 2021 рік. Зараз, на початку весни, «Федерація обмінів Франція-Україна» (Federation Echanges France Ukraine) проводить співбесіди зі студентами закладів вищої освіти України, щоб підготуватися до стажувань 2021 року.

Як повідомила куратор програм «Федерації обмінів Франція-Україна» в ЦНТУ, доцент кафедри загального землеробства Лариса Сало, головна мета таких стажувань – побачити та перевірити рівень володіння студентами французькою мовою та визначити їх уподобання за видами діяльності. Це допоможе точніше підібрати місце стажування.

«Цього року співбесіди зі студентами ЦНТУ проводила дуже серйозна комісія, – розповідає Лариса Сало. – Вперше, окрім представників «Федерації обмінів Франція-Україна» та організації, що безпосередньо знаходить бази для стажувань, до складу комісії входила президент FLE: Francais langue etrangere («Французька мова як іноземна») Жозі Анекан. FLE – організація, що надсилає до ЦНТУ волонтерів, які читають студентам курси інтенсивного вивчення французької мови. Вона хотіла особисто перевірити результати роботи цієї програми у нашому університеті. Вона розпитувала кожного студента, як він раніше навчався на курсах із волонтерами FLE, як зараз працює на онлайн курсах разом із магістранткою університету «Савуа Монблан» Марін Ешару.

Наші студенти вже у змозі відповідати на питання та підтримувати бесіду французькою мовою. На щастя, всю осінь та всю зиму ми постійно займались вивченням мови, навіть під час карантину. Тому рівень наших студентів вже досить високий.

Жозі Анекан залишилась задоволена результатами спілкування із студентами ЦНТУ. Останні декілька тижнів вона брала участь у співбесідах із представниками десяти ЗВО України, які також співпрацюють із «Федерацією обмінів Франція-Україна» та готують студентів для стажувань. На фоні решти закладів освіти ЦНТУ має непогані результати. Незважаючи не те, що у нас в університеті немає викладача французької, а зайняття проходять факультативно, ми підготували найбільшу кількість студентів для стажувань 2021 року – дев’ять. Наприклад, в університеті Кривого Рогу, який має три викладачі французької, навчальні групи французької мови, для стажувань 2021 року відібрали лише чотири студенти.

Також на співбесідах студентів розпитували про час, коли їм зручно поїхати на стажування: червень-липень, чи липень-серпень, чи серпень-вересень. Розпитували про роботу, якій надають перевагу: чи працювати в рослинництві (з овочами або із фруктовими деревами?), чи працювати із тваринами тощо? Розпитували про алергію на медикаменти, про продукти харчування, які студенти не вживають. Тобто, організатори стажувань готуються підібрати кожному зі стажистів найбільш оптимальне місце стажування».

Для сімох студентів та студенток ЦНТУ стажування 2021 року за програмами «Федерації обмінів Франція-Україна» будуть стажуванням першого рівня (воно орієнтовано, перш за все, на вдосконалення рівня французької мови). Одна студентка, яка раніше вже пройшла перший рівень, зараз переходить на стажування другого рівня: це професійне стажування на підприємстві/у фермерському господарстві. Один студент-дебютант настільки вразив своїм рівнем французької мови представника «ФОФУ» Філіпа Жене, що йому запропонували одразу перейти на другий рівень стажування, минаючи перший.

Далі за програмою підготовки студентів до стажувань – онлайн-курси французької мови від магістрантки університету «Савуа Монблан» Марін Ешару (курси почалися 22 лютого та триватимуть до початку квітня). Далі курси французької, – із залученням до програми викладача-волонтера FLE: Francais langue etrangere, – або будуть продовжено в форматі онлайн, або перейдуть в звичайний оффлайн режим.

© 2024 KNTU