Німецька стипендіальна програма – українським студентам

23 березня у Кіровоградському національному технічному університеті координатор Європейського офісу при Торгово-промисловій палаті України Мартін Ройтер презентував студентам вищих навчальних закладів нашого міста унікальну стипендіальну програму німецької економіки для України, яка передбачає оплачуване стажування студентів, аспірантів і нещодавніх випускників вітчизняних ВНЗ на підприємствах Німеччини.

«Стипендіальна програма німецької економіки для України» є грантовою програмою державного Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку (BMZ). За словами координатора програми Мартіна Ройтера, подібні стипендіальні програми бізнесових кіл Німеччини вже більше 15 років працюють в Балканських країнах, а два роки току фундатори вирішили поширити дію програми також і на Україну. Відбулось вже два набори стажистів (рівно 50 осіб), які представляють 11 вищих навчальних закладів дев’яти регіонів країни: Ужгород, Чернігів, Запоріжжя, Чернівці, Дніпропетровськ, Донецьк, Київ, Харків, Одеса. В цьому переліку не вистачає студентів Центрально-українських університетів. Тому Мартін Ройтер разом із Відділом міжнародних зв’язків Кіровоградського національного технічного університету організували презентацію «Стипендіальної програми німецької економіки для України» для студентів нашого обласного центру.

Як повідомив Мартін Ройтер, партнерськими організаціями, що підтримують дану програму стажування, є Федеральне міністерство економічної співпраці та розвитку, Федеральне агентство міжнародної співпраці, Посольський комітет Німецької економіки та Торгово-промислова палата України. Стажування триває три-п’ять місяців, починаючи з 1-го лютого кожного року. Тобто, зараз триває набір кандидатів на стипендії 2017-го року. Загалом, може бути виділено близько 30 стипендій розміром 550 євро/місяць кожна.

Крім цього, організатори також покривають витрати студентів на переліт з України до Німеччини та у зворотному напрямку, трансферт з Берліну до місця стажування, транспортні витрати у Німеччині. Приймаюча сторона надає стипендіату достойне житло, стажисти отримують медичну страховку. В окремих випадках – в залежності від статусу студента, законодавство Німеччини передбачає додаткову оплату праці з боку підприємства. Візи для стажистів безкоштовні, оскільки вони є урядовими стипендіатами.

За словами Мартіна Ройтера, німецькі компанії надають перевагу стажистам економічних та інженерних спеціальностей: міжнародні економічні відносини, економіка підприємства, фінанси і аудит, банківська справа, машинобудування. Не менш цікаві студенти спеціальностей, пов’язаних з агропромисловим комплексом. Трохи не так цікаві, але також можуть подавати заявки, студенти ІТ-спеціальностей.

Протягом кожного з двох минулорічних відборів, «замовлення» на стажистів із України надавали такі монстри німецької, європейської, світової економіки як: Deutsche Bank, Commerzbank, Bosch, Deutsche Bahn (найбільший залізничний оператор Німеччини), SAP AG (міжнародний розробник програмного забезпечення), Allianz SE (транснаціональна фінансова корпорація, яка спеціалізується на страхуванні) тощо. Також є багато замовлень від німецьких компаній середнього бізнесу.

Напевне, головна вимога до претендентів – гарний рівень володіння німецькою або англійською мовами.

У відборі «Стипендіальної програми німецької економіки для України» можуть брати участь студенти 3-6 курсів будь-якої форми навчання (денної або заочної), аспіранти або випускники ВНЗ, які завершили навчання не пізніше, ніж півтора роки тому. Вікове обмеження – 30 років. Звичайно, претендент має добре знати німецьку чи англійську (в деяких глобальних компаніях робоча мова – саме англійська).

Для участі у стипендіальній програмі на 2017-й рік потрібно до 6-го червня 2016 року зареєструватися на сайті програми http://www.ost-ausschuss.de/ua та надати перелічені там документи: «Curriculum vitae» (німецькою чи англійською, обов’язково з фото), мотиваційний лист (німецькою чи англійською), відомості про власні оцінки (скан оригіналу українською та переклад німецькою чи англійською), рекомендаційний лист (німецькою чи англійською).

Мартін Ройтен окремо звернув увагу студентів на важливості правильного складання та заповнення CV та мотиваційного листа, оскільки ці документи сформують перше враження про претендента. Від якого залежатиме подальший перебіг подій.

Протягом червня-липня усіх кандидатів (минулого року їх було 360 осіб прим.) чекатиме особисте інтерв’ю з представниками «Стипендіальної програми німецької економіки для України» в одному з чотирьох міст: Київ, Харків, Львів, Одеса. За підсумками інтерв’ю буде складено шорт-лист – приблизно 100-110 претендентів. Потім кожній німецькій компанії, що беруть участь у програмі, надається на вибір декілька кандидатів, вони проводять зі студентами додаткові співбесіди та обирають собі стажера (-ів). Цей процес триватиме, приблизно, до листопада. Далі – час на підготовку до поїздки.

Першого лютого 2017 року всі українські стажисти разом вилітають до Берліна. Там у посольстві України в Німеччині на їхню честь влаштовується прийом, на який також запрошуються представники німецького бізнесу. Декілька днів студенти навчатимуться на семінарі, матимуть культурно-розважальну програму, після чого роз’їдуться по своїх компаніях працювати. Мартін Ройтер висловив сподівання, що наступного року серед 30-ти стажистів «Стипендіальної програми німецької економіки для України» також будуть і студенти із Кіровограда.

Детальну інформацію про цю та інші міжнародні програми для студентів Кіровоградського національного технічного університету можна отримати у Відділі міжнародних зв’язків КНТУ (7-й поверх, кабінет 722).

© 2024 KNTU