Спільні освітні проекти КНТУ та канадського Mohawk College

Під час виставки «Освіта в Канаді 2016», яку вже втретє організовує Посольство Канади в Україні за підтримки Міністерства освіти і науки України, представники Відділу міжнародних зв’язків Кіровоградського національного технічного університету домовились про співпрацю за декількома проектами з навчальним закладом Mohawk College з провінції Онтаріо, Канада.

Цього року учасниками виставки «Освіта в Канаді» стали сімнадцять канадських університетів, коледжів, мовних інститутів, які презентували свої навчальні заклади, основні програми вищої та післядипломної освіти, курси вивчення іноземних мов, програми підготовки до міжнародних іспитів, канікулярні програми тощо. Фахівці Відділу міжнародних зв’язків КНТУ досягли домовленостей про співробітництво з коледжем Mohawk, який представляла випускник нашого навчального закладу 1991 року Світлана Кірсанова.

Mohawk College – державний коледж прикладних мистецтв і технологій, розташований у місті Гамільтон провінції Онтаріо. Фінансується навчальний заклад Міністерством навчання, коледжів та університетів. У коледжі навчається майже 13 тисяч студентів, щороку коледж приймає понад 2000 іноземних студентів з більш ніж 70 країн світу. Mohawk College пропонує 125 навчальних програм з таких напрямів, як мистецтво та медіа, бізнес, будівництво, хімія та механіка, комп'ютери та електрообладнання та інше. Також в коледжі є програми післядипломної освіти.

Як повідомила керівник Відділу міжнародних зв’язків КНТУ, кандидат економічних наук Владислава Натальченко, перемовини між нашим університетом та Mohawk College тривали декілька місяців. На зустрічі в КНТУ, під час візиту пані Світлани Кірсанової до Кіровограда, було обговорено загальні шляхи співпраці, потім, на виставці «Освіта в Канаді 2016» у Києві, сторони досягли предметних домовленостей щодо двох спільних проектів. (Світлана Кірсанова переїхала до Канади на початку 1990-х, здобула там другу вищу освіту, має досвід роботи у волонтерських організаціях та декількох закладах освіти, останнім часом працює у коледжі Mohawk за напрямками міжнародного партнерства та рекрутування іноземних студентів: Recruitment Officer, International Partnership.)

Перший проект – літня та зимова мовні школи на базі Mohawk College, де молоді люди вивчатимуть англійську мову або поглиблюватиму власні знання іноземної мови. Тривалість літньої або зимової школи – від трьох місяців. Приймаюча сторона бере на себе витрати на навчання та (частково) на харчування, самим студентам потрібно буде сплатити за дорогу та проживання.

Другий проект – спільне навчання з можливістю отримання «подвійних дипломів». Згідно домовленостей, за окремими спеціальностями, які мають подібні навчальні програми, загальний термін навчання може бути розподілено на дві частини: початок навчання – в КНТУ, завершення навчання – в коледжі Mohawk. Але освіта в цьому канадському коледжі не є безкоштовною. Проте іноземні студенти автоматично отримують документи, які дозволяють працевлаштуватись в Канаді, і протягом навчання мають можливість легально працювати.

Детальну інформацію щодо міжнародних програм КНТУ студенти університету можуть отримати у Відділі міжнародних зв’язків (7-й поверх першого корпусу, кабінет 722).

© 2024 KNTU