Канада: країна можливостей для українських студентів

Випускник нашого навчального закладу Світлана Кірнасова, представник державного Mohawk College, розташованого у місті Гамільтон канадської провінції Онтаріо, розповіла студентам Кіровоградського національного технічного університету про особливості навчання в Канаді та про освітні програми Mohawk College.

У лютому 2016 року в Києві проходила виставка «Освіта в Канаді», яку організувало Посольство Канади в Україні за підтримки Міністерства освіти і науки України. Учасниками виставки стали сімнадцять канадських університетів, коледжів, мовних інститутів, у тому числі, і Mohawk College, який на цьому заході представляла співробітник департаменту міжнародного співробітництва коледжу Світлана Кірнасова.

Державний коледж прикладних мистецтв і технологій Mohawk College фінансується Міністерством навчання, коледжів та університетів Канади. У коледжі навчається майже 13 тисяч студентів, щороку коледж приймає понад 2000 іноземних студентів з більш ніж 70 країн світу. Mohawk College пропонує 125 навчальних програм з напрямів: мистецтво та медіа, бізнес, будівництво, хімія та механіка, комп'ютери та електрообладнання та інше. Також в коледжі є програми післядипломної освіти.

Під час виставки «Освіта в Канаді»-2016 керівник Відділу міжнародних зв’язків Кіровоградського національного технічного університету Владислава Натальченко домовилась із Світланою Кірнасовою про початок співпраці між КНТУ та Mohawk College за декількома напрямами. Зокрема, це напрям зимових та літніх мовних шкіл на базі Mohawk College; а також сумісне навчання в КНТУ та каданському коледжі з подальшою можливістю отримання «подвійних дипломів».

Відповідно, зараз, у жовтні місяці, пані Світлана приїхала до нашого навчального закладу з метою розказати студентам КНТУ про перспективи навчання за кордоном та презентувати освітні програми Mohawk College.

«Найважливішими для вас мають стати мотивація і мрія, – зауважила Світлана Кірнасова, – без них неможливо ані навчатися, ані досягти успіху у будь-якій іншій справі».

Підтвердженням цих слів є приклад самої пані Світлани. Наприкінці 1990-х років вона паралельно навчалась на бухгалтера-фінансиста у комерційному коледжі та на заочному відділенні Кіровоградського державного технічного університету за спеціальністю «Економіка». Згодом отримала диплом магістра. Після закінчення університету працювала в декількох країнах світу в сфері маркетингу, бізнес-стратегій, міжнародного маркетингу. Приблизно сім років тому, перебуваючи на той час в Південній Кореї, Світлана переїхала до Канади. І вирішила продовжити навчання та побудувати хорошу кар'єру. Вона вивчила до високого рівня англійську мову і поступила до державного університету в Торонто на пост-університетську програму «Управління міжнародним бізнесом» (зробивши переоцінку магістерського диплому КДТУ, Світлана отримала в Канаді ступінь бакалавра по економіці, відповідно, могла поступати безпосередньо на пост-університетську освітню програму). Цілий рік Світлана Кірнасова вчилась за інтенсивною програмою, взагалі без канікул, і завершила курс із відзнакою. Потім вона працювала у декількох освітніх закладах, одночасно займаючись волонтерською діяльністю. Нарешті, пані Світлану запросив на роботу державний Mohawk College, в якому вона працює у відділі по роботі із іноземними студентами (напрям – студенти з країн Східної Європи).

Пам’ятаєте, Світлана Кірнасова приїхала до Канади у 29 років і практично не знала англійської. Але, якщо є висока мотивація та мрія, – можливо все. Тим більш, в Канаді, яку називають «Країною можливостей». Особливо, після навчання в канадському вищому навчальному закладі.

«Насправді, в Канаді абсолютно неважливо, який у вам диплом: бакалавра чи магістра (за винятком кар’єри у науковій галузі), – розповідає Світлана Кірнасова. – Університети готують теоретиків, коледжі готують практиків, але завжди перш за все оцінюється кваліфікація та рекомендації випускника, а не диплом. Професійна і практична підготовка студентів Mohawk College на 100% відповідає вимога роботодавців, тому майже 90% випускників нашого коледжу працевлаштовується за своєю спеціалізацією протягом перших місяців після закінчення навчальної програми».

Зокрема, державний Mohawk College пропонує студентам програми навчання: «Бізнес адміністрування», «Мистецтво і дизайн», «Засоби масової інформації», Інженерні спеціалізації в області: авіації, дизайну і будівництва; в області хімії, механіки, електротехніки і обчислювальних систем. А також різноманітні пост-університетські програми; програми з вивчення англійської мови тощо.

На одні програми подавати заявки треба, як мінімум, за шість-вісім місяців до початку навчання, на іншу – за один-два роки до початку навчання. За словами Світлани Кірнасової, щороку Mohawk College отримує близько 5000 заяв від іноземних студентів, а взяти на навчання коледж може лише 2000. Тому конкуренція дуже висока.

Навчання в Mohawk College платне, але в Канаді студенти-іноземці, по-перше, можуть отримувати стипендію (за умови успішного навчання, участі в освітніх, культурних, соціальних проектах, участі у волонтерських проектах і суспільному житті тощо), по-друге, мають за студентською візою законне право легально працювати у вільний від навчання час. Наприклад, у поточному навчальному році Mohawk College пропонує своїм студентам не менше 16 різних стипендіальних програм, стипендії за якими складають від 500 до 5000 канадських доларів.

Також Світлана Кірнасова розказала студентам КНТУ про лабораторії та бази практики Mohawk College, про новий кампус коледжу, про можливості працевлаштування студентської молоді в Канаді взагалі та у студентському місті Гамільтон зокрема.

Детальнішу інформацію про навчання в Mohawk College можна дізнатися у Відділі міжнародних зв’язків КНТУ.

Інтерв’ю Світлани Кірнасової електронним мас-медіа нашого міста можна прочитати за посиланнями: інформаційний портал «Mandarin-News», сайт «Акула-Медіа».

Підготував Олександр Виноградов

© 2024 KNTU