Студент ЦНТУ виграв поїздку на міжнародний авіасалон «Ле Бурже»

Цього літа 100 студентів українських вищих навчальних закладів, що стали переможцями Всеукраїнського конкурсу «Авіатор» для студентів технічних спеціальностей, в якості головного призу отримають подорож до Франції на один з найбільших у світі авіасалонів «Ле Бурже». Серед цієї сотні переможців є студент кафедри загального землеробства ЦНТУ Олег Табота.

Конкурс «Авіатор» організовує та проводить благодійний фонд «Фонд Бориса Колеснікова». З 2012 по 2015 роки у конкурсі брали участь лише студенти авіаційних ВНЗ та коледжів, але у сезоні 2016-17 організатори вирішили розширити коло учасників, допустивши до участі також студентів будь-якої технічної спеціальності, які захоплюються авіацією.

Втім, Олег Табота може віднести себе як до першої, так і до другої категорії учасників. У Центральноукраїнському національному технічному університеті він вчиться тільки з початку поточного навчального року, раніше він закінчив Кіровоградську льотну академію Національного авіаційного університету. На 5-й курс кафедри загального землеробства ЦНТУ Олег Табота поступив, вирішивши отримати другу вищу освіту.

Загалом конкурс «Авіатор» тривав більше чотирьох місяців та складався із п’яти етапів: перевірка знань з технічних дисциплін; тести з англійської мови, тести загальних знань з авіації та історії авіації; імпровізація-презентація; фінальний мотиваційний виступ перед експертним журі (цей етап традиційно проходить у квітні).

Як розповів Олег Табота, завдання першого етапу він складав в ЦНТУ та виявився єдиним студентом нашого університету, хто проявив бажання зареєструватися для участі у конкурсі 2016-17 року. Перевірка знань з технічних дисциплін проходила у вигляді письмового іспиту: 12 задач (переважно із фізики), які потрібно було вирішити за одну годину часу.

Завдання наступних трьох етапів Олег складав вже в приміщені КЛА НАУ, разом із курсантами льотної академії, які також брали участь у відборі конкурсу. Успішно пройшов тести з англійської мови, тести на історію авіації.

За словами Олега Таботи, до четвертого етапу: презентації-імпровізації, кількість учасників проекту у нашому місті зменшилась приблизно до 100 осіб. Під час виконання завдання усі вони отримали чисті аркуші паперу і завдання: написати бізнес-проект авіаційної кампанії з позиції керівника або інвестора, який має необмежений бюджет. Олег обрав тематику роботи, безпосередньо пов’язану із попередньою спеціальністю («Пілот літака»), та новою спеціальністю («Агроінженерія»), написавши для конкурсу проект на тему авіації для сільського господарства.

За підсумками четвертого етапу Всеукраїнського конкурсу «Авіатор» Олег Табота пройшов до фіналу, який відбувався паралельно у Києві та Харкові. Усього фіналістами стали 250 студентів, а попередньо зареєструвалися для участі у конкурсі понад 6500 студентів з 44 українських ВНЗ.

Заключна частина конкурсу – виступ-презентація презентація перед журі, до складу якого увійшли представники провідних підприємств авіаційної галузі. Кожному фіналісту на доповідь виділили лише по 5 хвилин, але й за таким регламентом марафон захисту проектів розтягнувся на два дні. Причому журі не оголошувало результати захисту безпосередньо фіналістам, тому жоден з учасників не знав своєї участі аж до підведення підсумків конкурсу.

Прізвища переможців організатори оголосили у День працівників ракетно-космічної галузі України (12 квітня), а нагороджував 100 найкращих студентів за підсумками конкурсу «Авіатор» 2016-17 років голова журі конкурсу, колишній генеральний конструктор АНТК імені Антонова доктор технічних наук, професор Дмитро Ківа.

Тепер на переможців чекає подорож до Франції, де за маршрутом екскурсійної поїздки українські студенти відвідають Париж, а також відомий міжнародний авіасалон «Ле Бурже», де вони зможуть ознайомитися з передовими технологіями і новинками галузі авіабудування.

Підготував Олександр Виноградов

Фото Олега Таботи

© 2024 KNTU