Республіку Корея цікавить агропромисловий потенціал Кіровоградщини

21 вересня до Центральноукраїнського національного технічного університету завітав Надзвичайний та повноважний Посол Республіки Корея в Україні Лі Янг-Гу. Пан посол зустрівся із представниками професорсько-викладацького складу та студентами університету, а також передав пропозиції щодо спільного корейсько-українського науково-експериментального проекту в галузі вирощування сільгосппродукції.

Посол Республіки Корея в Україні відвідує наш обласний центр вже вдруге за останні три місяці. Зацікавленість викликана значним сільськогосподарським потенціалом Кіровоградської області. Це питання важливе для Південної Кореї, яка імпортує дуже багато продовольства. Протягом свого візиту до Кропивницького, пан Лі Янг-Гу зустрівся із керівництвом Кіровоградської ОДА, взяв участь в роботі Міжнародного інвестиційного форуму «Центральноукраїнський інвестиційний день», відвідав підприємства обласного центру та Центральноукраїнський національний технічний університет.

В нашому навчальному закладі Посол Республіки Корея в Україні поспілкувався із викладачами, науковцями та студентами.

Як зазначив пан Лі Янг-Гу, Республіка Корея має чотири великі залежності. Перша: питання безпеки; друга: природна, яка полягає у тому Південна Корея імпортує майже 100% природних ресурсів; третя – продовольча, тому що Республіка Корея посідає п’яте місце у світі за обсягами імпорту продовольства; четверта – торгівельна, оскільки ВВП країни на 70% залежить від торгівельних відносин із іншими країнами. Проте, з точки зору корейців, труднощі і залежності – це стимул рухатися уперед, прагнення подолати труднощі – це двигун руху уперед.

«Це вже мій другий візит до Кропивницького, – говорить пан Лі Янг-Гу. – Сьогодні я приїхав відвідати ваш університет саме для того, щоб знайти шляхи співробітництва, у першу чергу, в галузі сільського господарства. Республіка Корея займає не велику територію (необхідну для вирощування достатньої кількості сільськогосподарської продукції – прим.), тому ми намагаємось компенсувати невелику територію розвитком технологій та інноваціями. Ми готові запропонувати власні технології, які допомагатимуть реалізовувати спільні мега-проекти по сільському господарству. Сподіваюсь, співпраця між Республікою Корея і Україною триватиме, і я сподіваюсь на ваше співробітництво».

За словами пана посла, в корейсько-українських відносинах азійську сторону, окрім сільського господарства, також цікавлять такі напрямки, як медицина, енергетика, ІТ, розвиток інфраструктури тощо.

Відповідаючи на питання декана факультету обліку і фінансів ЦНТУ, професора Григорія Давидова, Надзвичайний та повноважний Посол Республіки Корея в Україні розповів про напрями співробітництва із Україною, які цікавлять його батьківщину. Також пан посол навів декілька прикладів такого співробітництва (відповідаючи згодом на питання завідуючого кафедрою автоматизації виробничих процесів, професора Сергія Осадчого) – корейські компанії, що уже відкрили або скоро відкриватимуть в Україні власні представництва та будують тут свої підприємства. Це проекти в галузі ІТ, медицини, виробництва запчастин до автомобілів, виробництва біопалива, альтернативної енергетики (зокрема, сонячної енергетики), в галузі переробки сміття та, звичайно, в галузі виробництва та переробки сільгосппродукції.

Завкафедрою деталей машин та прикладної механіки, професор Геннадій Філімоніхін поцікавився думкою посла стосовно перспектив підготовки в українських навчальних закладах фахівців для обслуговування в Україні різноманітної техніки виробництва південнокорейських компаній.

Доцент кафедри економіки, менеджменту та комерційної діяльності Юрій Малаховський поставив питання про державну дерегуляцію в Кореї приватного бізнесу та стимулювання урядом інновацій. За словами гостя, в Південній Кореї що держава, що приватні компанії виділяють на інновації величезні суми. Республіка Корея знаходиться серед лідерів у світі за обсягами інвестицій в науку та технології, відповідно, інвестиції допомагають розвиватися економіці. «Зараз усі розвинені країни інвестують у розвиток науки та технологій, це дуже важливе питання і для нас, і для вас», – зауважив пан Лі Янг-Гу.

Доцент кафедри загального землеробства Лариса Сало уточнила питання по спільним проектам у сільськогосподарській галузі: що більше цікавить корейську сторону в Україні, лише вирощування продукції чи також її переробка?

За словами пана Лі Янг-Гу, корейські компанії налаштовані створювати в Україна вертикально інтегровану структуру агропромислового виробництва, від вирощування до переробки продукції, включаючи паралельний розвиток логістичної складової, експортної торгівельної інфраструктури, виробництво біопалива (на яке існує величезний попит в Європі) та пошуки альтернативних джерел енергії.

Керівник центру підготовки фахівців для зарубіжних країн, доцент Ігор Шепеленко, а також завкафедрою аудиту та оподаткування ЦНТУ, професор Наталія Шалімова запитали у посла Республіки Корея про навчання в південнокорейських університетах іноземців та про грантові програми, які ця країна надає іноземним студентам або молодим вченим.

За словами пана Лі Янг-Гу, в Кореї питання залучення іноземних студентів або фахівців-науковців належать безпосередньо до компетенції самих університетів. Отже, одна із цілей його сьогоднішнього візиту до Центральноукраїнського національного технічного університету полягає у налагодженні контактів Посольства Республіки Корея в Україні із нашим навчальним закладом з метою подальшого встановлення зв’язків між ЦНТУ та зацікавленими корейськими ВНЗ.

«Кожного разу, коли я зустрічаю друзів-українців, вони висловлюють занепокоєння станом справ на Корейському півострові. Я хочу висловити вам вдячність за те, що Україна хвилюється за нас. Я впевнений, нинішня ситуація вирішиться на краще, і хочу зауважити на тому, що у вас в країні подібна проблема. Тому Корея та Україна мають усі передумови для того, щоб закріпити наше співробітництво. Республіка Корея вас не розчарує, впевнений, що Україна також не розчарує Корею», – підсумував діалог із представниками професорсько-викладацького складу ЦНТУ Надзвичайний та повноважний Посол Республіки Корея в Україні Лі Янг-Гу.

Під час зустрічі зі студентами Центральноукраїнського національного технічного університету пан Лі Янг-Гу розповів про перспективи відносин між Україною та Південною Кореєю, про те, як Республіка Корея стала однією з провідних економік світу тощо. Студенти задавали питання про умови навчання у корейських університетах та можливості для іноземних студентів поступити до місцевих ВНЗ, про мову навчання, про найбільш популярні в Республіці Корея спеціальності (це медицина та інженерія) та інше.

За словами пана посла, ключовий фактор «корейського економічного успіху» – людський фактор. «Будь-які процеси виконують люди, тому дуже важливо, якими є люди, якими є їхні цінності, – говорить Лі Янг-Гу. – Тобто головний фактор – людський, а цей ресурс з’являється лише через освіту. Приблизно 70% корейців закінчили або коледж, або університет, для світу унікальний показник. Жодна технологічна революція не відміняє важливість освіти, ніхто не сумнівається у важливості освіти, тому що якісний людський ресурс сприяє розвитку держави».

Після спілкування зі студентами Посол Республіки Корея в Україні провів перемовини із ректором ЦНТУ, професором Михайлом Черноволом і завкафедрою загального землеробства ЦНТУ Миколою Мостіпаном на предмет участі науковців нашого навчального закладу у спільному корейсько-українському пілотному проекті науково-дослідницької роботи в галузі вирощування овочевої сільгосппродукції.

Детальний фотозвіт візиту Посла Республіки Корея до Центральноукраїнського національного технічного університету можна переглянути на сторінках ЦНТУ у соціальних мережах.

© 2024 KNTU