Work and Travel: розповідають студенти КНТУ

На початку нового навчального року також розпочалась підготовка до набору учасників популярної молодіжної програми Work and Travel USA, скориставшись якою, студенти матимуть можливість декілька місяців працювати в Сполучених Штатах. Про свої враження від поїздки до США влітку 2015 року, про свій досвід участі у цій програмі розкажуть студенти Кіровоградського національного технічного університету Роман Заворуєв і Богдан Луценко.

Зазвичай Відділ міжнародних зв’язків КНТУ розпочинає ознайомлення студентів з умовами участі у програмі Work and Travel USA наступного року ще восени поточного року. Це дає студентам більше шансів вдало підготуватися до поїздки. Презентацію програми Work and Travel для студентів КНТУ підготували фахівці Student Travel, з яким співпрацює Відділ міжнародних зв’язків університету.

За умовами програми Work and Travel студенти легально влаштовуються на роботу в сфері послуг: готелі, ресторани, магазини, парки атракціонів тощо, отримують право знаходитись в США до чотирьох місяців, можуть працювати і подорожувати всередині країни. Програма Work and Travel розрахована на десятки тисяч студентів багатьох країн світу, але саме українська студентська молодь має перевагу, оскільки в Україні програма стартує раніше за всіх (в травні), тому наші студенти можуть першими підібрати найбільш вдалі варіанти працевлаштування.

Хоча, попередні списки вакансій сформується вже восени, якщо студент саме зараз досить добре володіє англійською мовою, він може самостійно пройти співбесіду з потенційним роботодавцем через «Скайп». Якщо знання мови недостатні, є час поліпшити свої знання англійської (наприклад, на курсах іноземної мови при відділі міжнародних зв'язків КНТУ або за допомогою репетитора). Вид вакансії, рівень оплати в першу чергу залежать від рівня англійської мови студента. Чим краще знання мови – тим більш високооплачувана робота.

Студенти Кіровоградського національного технічного університету Роман Заворуєв (група КІ 14ск) і Богдан Луценко (група БП 13) дізналися про існування програми Work and Travel USA ще до вступу до КНТУ від своїх друзів-студентів університету, які раніше вже їздили в США за цією програмою.

«Я чув багато розповідей про те, що студенти можуть поїхати в США за програмою Work and Travel, і в КНТУ є офіс, де все розкажуть та допоможуть взяти участь у програмі, – розповідає Богдан Луценко. – На сьомому поверсі у Відділі міжнародних відносин мені надали контакти представників програми в Україні, проконсультували з усіх питань. Якби не було такого офісу, думаю, було б складно самому розібратися. Десь з осені минулого року я почав підбирати вакансії і місце роботи. Чим раніше ти починаєш вибирати, тим більше шансів підшукати дуже хороші варіанти. Я раніше займався плаванням, тому обрав вакансію рятувальника. Пройшов у Києві курси з надання першої допомоги, здав тести з плавання та з основ першої допомоги, потім отримав роботу рятувальника в американській компанії, яка управляє спортивно-оздоровчими комплексами з декількома басейнами в невеликому містечку Вудбрідж в штаті Вірджинія».

Якщо Богдан почав готуватися ще восени 2014 року, то Роман Заворуєв, навпаки, спонтанно вирішив взяти участь у цьогорічній програмі та подав документи вже в квітні, усього місяця за два до ймовірної дати від'їзду. «Ми з товаришем-одногрупником сиділи на парі та обговорювали, чим зайнятися влітку, після весняного семестру, – розповідає Роман. – Так співпало, що в цей момент на телефон прийшло повідомлення про нарахування стипендії, і ми вирішили на ці гроші оформити закордонні паспорти, а потім – подати документи на програму Work and Travel. Незважаючи на те, що ми з одногрупником включилися в програму незадовго до її початку, нам надали на вибір десь 40 вакансій. Ми вибирали роботу не стільки за видом діяльності, скільки за місцем призначення: десь посередині між Вашингтоном і Нью-Йорком. Це виявилось місто Оушн-Сіті на узбережжі Атлантичного океану в штаті Меріленд. На основній роботі я працював в готелі, займався прибиранням зовнішньої території, доглядав за газоном».

Участь в програмі, звичайно, передбачає обов'язкове знання англійської мови, хоча б на базовому рівні. Для Романа Заворуєва достатніми виявилися знання англійської, отримані в школі (школа №14, клас з поглибленим вивченням іноземних мов). Богдан Луценко додатково вивчав англійську з репетитором і відвідував лінгвістичні курси, які щорічно організовують Відділ міжнародних відносин та кафедр іноземних мов КНТУ.

«Я почав займатися англійською з репетитором, ще коли навчався в школі, – каже Богдан Луценко. – Просто хотів вивчити англійську. Англійську мову потрібно знати, вона завжди тобі стане в нагоді, особливо, в закордонних поїздках, в подорожах. При підготовці до програми Work and Travel-2015 я відвідував лінгвістичні курси в університеті. Не скажу, що вивчив щось нове, чого не знав раніше, але курси дозволили відновити базу знань. На курсах ми розглядали базові питання, які задають в посольствах при оформленні візи і могли підготуватися до співбесіди в посольстві».

Назва програми Work and Travel саме говорить про те, що учасники мають можливість не тільки працювати, але і подорожувати в США. Контракт зобов'язує студента відпрацювати певну кількість годин на тиждень. Якщо студент вважає за необхідне, він може влаштуватися на другу роботу. Якщо хоче – проводить вільний час у поїздках по країні або на відпочинку.

Розповідає Роман Заворуєв: «Ми прибули в Північну Америку десь о четвертій ранку за місцевим часом. Нас підвезли від аеропорту до міста (Оушн-Сіті, штат Меріленд) і висадили на заправці недалеко від місця роботи. Поки все навколо було закрито, ми посиділи на березі океану, а вранці почали шукати житло. За нашим контрактом роботодавець не забезпечував проживання, ми самі повинні були орендувати житло. Знайшли в місті центр допомоги іноземним студентам, де нас забезпечили переліком житла, яке здається в оренду. Але у підсумку потрібний телефонний номер в США все одно підказали люди з компанії, з якою університет співпрацює за програмою Work and Travel. Я зателефонував власникам житла і домовився про оренду. Ми оселилися в одному будинку разом з іншими студентами, в тому числі там були чотири дівчини з України.

Весь перший день ми займалися пошуками житла і оглядали місто. Спочатку ми хотіли подивитися навколо, купити все необхідне. Десь тиждень ми освоювалися на новому місці, ходили на пляж. Потім вже вийшли на роботу. Я майже відразу влаштувався на другу роботу, до закладу фаст-фуду, готував сандвічі за плитою. Звичайно, залишилося дуже небагато вільного часу, але поспати можна і вдома, а там – потрібно було використовувати можливості заробити».

Богдан Луценко: «Я приступив до роботи дня через два після приїзду. Не бачив сенсу затягувати. Все одно, перший час живеш на свої гроші, а першу зарплату отримаєш тільки через два тижні. Ще одна робота мені не знадобилася (тим більше, містечко невелике, знайти другу тимчасову роботу для студента, без попередньої домовленості – непросто). За контрактом я повинен був працювати рятувальником не менше 40 годин на тиждень. Фактично, я працював більше, десь 70 годин, а понаднормові оплачувалися окремо. Тобто виходило майже дві роботи на одному місці.

Сама робота полягала в тому, що я постійно стежив за обстановкою біля басейнів і за відвідувачами спортивно-оздоровчого центру в басейнах. Особливу увагу звертаєш на дітей, оскільки діти часто балуються в басейні, грають та імітують, що вони тонуть. За чотири місяці роботи двічі рятував дітей, одного хлопчика і одну дівчинку, які реально тонули, а не грали. За це фірма-роботодавець дала мені грамоти та винагороду. Добре, що за весь час жодного разу не довелося використовувати вміння по наданню першої допомоги (посміхається – прим.)».

Для того, щоб поїздка по Work and Travel принесла більше вражень, можна витратити зароблені гроші там же, в США, на подорожі та розваги. Власне, Роман Заворуєв заради цього й їхав в США – подорожі (відповідно другої частини назви програми).

«Мені повністю вдалося реалізувати плани з подорожей, – розповідає Роман. – Я відвідав Нью-Йорк, Вашингтон, на вихідних ми з іншими студентами, сусідами по будинку, подорожували по Меріленду і сусідніх штатах. Брали напрокат машину і разом їздили в подорожі. За чотири місяці ми витратили на подорожі майже половину від усіх вихідних».

 

Богдан Луценко: «В тому містечку, де я жив і працював, можливостей для розваг було не особливо багато. Можна було поїхати до Вашингтона – 30 хвилин автобусом. Крім Вашингтона, мені вдалося побувати майже в усіх найближчих великих містах: Нью-Йорку, Філадельфії. Заздалегідь попереджаєш роботодавця про те, що ти береш три дні вихідних і весь уїк-енд з суботи по понеділок в твоєму розпорядженні. Замовляєш через Інтернет квитки на автобус – та їдеш подорожувати, куди хочеш».

Перебуваючи в англомовній країні легше вчити англійську. Тому одне із завдань програми Work and Travel – можливість удосконалити знання іноземної мови.

Богдан Луценко: «Якщо ти не знаєш англійську, то там все одно не вивчиш, але поліпшити знання можна, особливо, коли всі навколо розмовляють англійською. Перший час було дещо складно перейти на англійську в повсякденному спілкуванні, але незабаром звик».

Роман Заворуєв: «До поїздки у мене вже був певний словниковий запас, в США я просто навчився ним користуватися і підтягнув граматику».

Обидва студенти багато працювали, отримали певну зарплату. За мірками України, порівняно з тутешніми зарплатами і стипендіями – це дуже пристойна сума. Не шкода розтратити гроші на подорожі та розваги в Штатах?

Роман Заворуєв: «Не шкода! Можливість погуляти по Нью-Йорку випадає не кожного разу. По поверненню в Україну у мене такої можливості не буде. Якщо певна можливість є тут і зараз, навіщо жити ілюзіями?»

Богдан Луценко: «Тим більше, не факт, що потім ти взагалі колись ще раз поїдеш до США».

****

До речі, наступного літа також діятиме аналогічна студентська молодіжна програма, але в Німеччині!

Докладніше про програми Work and Travel можна дізнатися у Відділі міжнародних зв'язків КНТУ (сьомий поверх першого навчального корпусу, кабінет 722).

© 2024 KNTU